Vilka skor ska du välja?

Exakt vilka skor du ska ha kan naturligtvis inte vi bestämma. Den här artikeln är ett argument varför du borde välja en viss typ av skor och vad du kan göra för att de ska hålla länge.

Färre skor, mer kvalité

Grunden i skovalet ska ligga på bra kvalité. Ett par tunna tygskor eller sandaler för femtio kronor gör dig inte någon tjänst, även om det känns bra i plånboken för tillfället. De kommer inte att hålla mer än en några månader och du kommer att känna varje liten sten och bula i underlaget. För att inte tala om värken i fötterna om du går längre sträckor med dem. Nej, spendera hellre mer pengar på några som är stabila och hållbara.Vare sig om du ska shoppa eller vandra i fjällen behöver du skor som är snälla mot fötterna. Om du inte gillar sulorna som kommer med skorna, som oftast är tunna och hårda, kan du köpa extrasulor som passar dina fötter bättre. De nya inläggen kommer att forma dina fötter och se till att du belastar dem korrekt när du går. Undvik att använda högklackat under längre perioder, de skadar fötterna och kan leda till hallux valgus.

Underhåll

Ett par bra skor ska du vara rädd om. Är de snäll mot fötterna ska du vara snäll mot dem. Finskor är sällan bekväma utan extra inlägg men de kostar en fin slant och passar till nästan allt. Surfa in på Skolyx och köp hem lite produkter som vårdar skorna på bästa sätt. Läder ska smörjas in för att materialet inte ska torkas ut och spricka. Nyköpta skor kan du mjuka upp och förstora lite med ett skoblock, du slipper alltså gå in skorna. Små saker som skosnören kan du byta ut med jämna mellanrum eller tvätta med kläder i tvättmaskinen.