Klädkoder och klädval

Klädkoder kan vara ett bra sätt att sätta rätt förväntan för gäster och ge dem riktlinjer att gå efter så de inte kommer till en tillställning under- eller överklädd. Men klädkoder är ju också något man bör ha lite mer insikt i också så man faktiskt väljer rätt.

Finare vardag

Finare vardag är ganska enkelt att förstå sig på. Namnet säger ju ganska tydligt vad som är förväntat. Detta ger ofta mest flexibilitet för alla gästerna och man kan mycket mer välja efter sin personliga stil. Många moderiktiga plagg idag skulle vara utmärkta val för en sådan tillställning.

Kavaj

Kavaj kräver ju som namnet antyder kavaj för herrarna. Men är också en valmöjlighet för damer. Men damerna kan också välja mellan klänningar eller dräkt. Annars är det inte så stora krav på saker som färger eller liknande.

Mörk kostym

Mörk kostym kommer med lite mer krav än bara kavaj. Och igen kan man ju utröna från namnet att åtminstone herrarna bör inte välja vilken kostym som helst, utan en mörk sådan. Damerna har val mellan en mörk kostymklänning eller knälång kjol med top och eventuellt även en jacka.

Smoking

Smoking är för herrarna väldigt bestämt när det kommer till klädvalet och inget annat än smoking förväntas bäras. Damerna kan i sin tur välja mellan klänning eller antingen kjol eller byxor med tillhörande top.