Flugan – ingen tillfällig modefluga

Vad har Winston Churchill, Kalle Anka och Abraham Lincoln gemensamt? Jo, nämligen att de alla är eller har varit flitiga flugbärare. Med fluga menas självklart den stiliga accessoaren och inte dess surrande synonym – trots att de delar namn. ”En riktig gentleman ska kunna knyta sin egen slips och fluga”, sägs det och att det finns viss status i att kunna knyta sin egen fluga råder det ingen tvekan om. Men vilka färger gör sig accessoaren då bäst i? Och hur matchar man den snyggast?

Färger

De främst förekommande färgerna på accessoaren är svart, vit och röd. Det är också de färgerna som är vanligast att se vid högtider och andra speciella tillfällen såsom till exempel skolavslutningar. Det finns en regel som noggrant visar på att det ska vara en svart variant till smoking medan det ska vara en vit variant till frack. På senare år har dock lite mer uppstickande färger som rosa och lila blivit populärt på rosett likväl som på näsduken.

Mönster

Att välja mönster på sin fluga är inte helt lätt och det är en hårfin gräns mellan att välja en som lyfter looken och att välja en som gör sig bäst i utklädningslådan. Därför är det säkraste kortet att köra på ett diskret mönster i neutrala färger. Prickigt är väldigt snyggt och riskerar heller inte att se lika ”college-aktigt” ut som rutigt och randigt kan göra. Känner man att mönster inte är något för en själv så går det ju alltid lika bra med en enfärgad.

Matchning

Det kommer dröja några år till innan just denna accessoar verkligen blivit en unisex-grej, men det betyder inte att både tjejer och killar kan använda den. Såhär matchas den bäst – för tjejer och för killar.

Tjejer:

Istället för att ha klänning på balen eller avslutningsmiddagen så är det helt modeenligt att använda sig utav ett mer androgynt klädval. Svarta kostymbyxor, kavaj, skjorta och fluga tillsammans med stora lockar i håret är urläckert. Med det outfit-valet så blir man garanterat snyggast på festen!En enkel skjorta instoppad i en vippig skaterkjol är snyggt i sig. Men toppar man dessutom med en rosett så är looken fulländad. Ett enkelt sätt att uppnå en klassisk outfit som för tankarna till engelska internatskolor och en preppy stil.

Killar:

På sommaren så stavas den absolut hetaste looken helvitt. Vit skjorta, vit kavaj och vit rosett. Det må bryta mot diverse moderegler och vara ett vågat val – men lyckas man med den här looken så finns det ingen som slår en.Vill man inte vara så vågad så är det säkraste kortet att köra på en klassiker. Det kan inte gå fel med en svart kostym, vit skjorta och svart fluga. Simpelt, elegant och fantastiskt stiligt!Man kan slutligen konstatera att flugan är en tidlös accessoar som finns i alla färger och mönster. Även om användningen av den minskat något till vardags så är dess status fortfarande hög. Att investera i en fin fluga är därför inget man ångrar!